Jak wygląda praca baristy?

jak wyglada praca baristy?

Nie wyobrażasz sobie parzenia kawy na bazie mieszanki rozpuszczalnej? Chcesz nauczyć się profesjonalnych metod przygotowywania pobudzającego napoju i marzysz o robieniu tego zawodowo? Dowiedz się, jak wygląda praca baristy i oceń, czy sprawdzisz się w tej roli.

Kim jest barista?

Baristą nazywa się każdą osobę, która zawodowo zajmuje się parzeniem kawy. Co więcej, nie trzeba robić tego codziennie, ale nawet rytualnie lub od święta. Aby jednak móc korzystać z tego mienia, należy rozeznać się w różnego rodzaju informacjach dotyczących popularnego wywaru pobudzającego. Każdy barista dysponuje wiedzą w obszarze:

  • gatunków kawowca,
  • technik przyrządzania napoju pobudzającego,
  • obsługi i konserwacji urządzeń służących do przygotowywania kawy np. ekspresów czy młynków do ziaren,
  • rodzajów mieszanek kawowych.

Należy podkreślić, że praca baristy nie kończy się wyłącznie na dysponowaniu profesjonalną wiedzą. Każda osoba, która zajmuje się profesjonalnym parzeniem kawy, powinna mieć również odpowiednio wyuczoną technikę przygotowywania napoju.

Co robi barista?

Dobry barista zajmuje się nie tylko parzeniem napoju, ale również innymi czynnościami, które obejmują tematykę kawy. Bardzo często jest to praca wymagająca kontaktu z drugim człowiekiem. Zawodowcy Ci predysponują więc nie tylko wiedzą i praktyką w zakresie tworzenia esencji pobudzających, ale również:

  • obsługi klienta,
  • doradztwa smakowego,
  • serwowania napojów,
  • tworzenia rozmaitych wzorów typu latte art,
  • dbania o stanowisko pracy,
  • reprezentacji siebie oraz lokalu gastronomicznego.

Wielu baristów podkreśla, że ich praca jest pewnego rodzaju sztuką. Polega ona bowiem nie tylko na rytualnym odtworzeniu krok po kroku czynności, dzięki którym powstaje pobudzający wywar, ale również na kreatywności, dzięki której możliwe jest zaserwowanie napoju danemu klientowi o określonym guście smakowym. 

Jak zostać baristą?

Aby znaleźć zatrudnienie w kawiarni czy restauracji na stanowisku baristy/baristki, warto posiadać odpowiednie kwalifikacje. Najczęściej osoby, które marzą o profesjonalnym parzeniu kawy, szkolą się na różnego rodzaju kursach. Niezbędna jest również nieustanna praktyka, którą warto rozpocząć już na pierwszym etapie poszukiwań pracy. Doświadczenie można zyskać nawet we własnym domu, serwując napoje swoim bliskim. W pracy baristy niezwykle ważne są dwie rzeczy: wiedza i praktyka. Duży zakres informacji jest niezbędny do łączenia ze sobą odpowiednich walorów smakowych odpowiednich mieszanek kawowych, a także technik przyrządzania esencji. Potrzebne okazują się również zagadnienia w obszarze różnego rodzaju technik serwowania kawy oraz parametrów niezbędnych do uzyskania klarownego i pysznego napoju pobudzającego.

Co powinien wiedzieć każdy barista? 

Nie każdy wie, że barista jako zawód mający do czynienia z żywnością, powinien posiadać książeczkę sanepidowską. Dotyczy to zwłaszcza tych osób, które marzą o zatrudnieniu w kawiarni czy restauracji. Osoba, która zaczyna swoją przygodę z profesjonalnym parzeniem napoju pobudzającego, powinna również zaopatrzyć się w podstawowe akcesoria, umożliwiające stworzenie dobrego wywaru. Są to między innymi:

  • tamper,
  • dzbanek do spieniania mleka,
  • odbijak na fusy,
  • pisak do latte art,
  • sprawdzona mieszanka kawy ziarnistej.

Wszystkie profesjonalne akcesoria baristyczne oraz ziarna kawy produkowane przez najbardziej cenionych producentów z całego świata można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia.