Pomysły na dania z ryżem

Ryż to bardzo popularny składnik wielu dań. Mimo że kolebką tego zboża jest Azja, to z czasem zawędrował on również do Europy, a następnie Ameryki. Dziś trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek menu bez jego udziału.

Właściwości odżywcze ryżu

Ryż zawdzięcza swą popularność ze względu na właściwości odżywcze. Jest on bogaty w węglowodany, a więc dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych kalorii. Ponadto zawiera dużo białka, witamin z grupy B oraz witaminę E, natomiast nie ma w sobie praktycznie w ogóle tłuszczu oraz sodu. Nieobecność tego drugiego sprawia, że stanowi on wartościowy składnik diety dla wszystkich cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Nie bez znaczenia jest także fakt, że ryż nie ma w sobie glutenu więc prócz tego, że jest lekkostrawny, mogą go spożywać również chorujący na celiakię.

Rodzaje ryżu ze względu na długość ziarna oraz stopień przetworzenia i oczyszczenia

W sklepach dostępne są różne rodzaj ryżu. Ze względu na długość ziarna można podzielić go na:

  • ryż krótkoziarnisty – perłowy, który wykorzystuje się np. do sushi,
  • ryż średnioziarnisty – vialone, loto lub arborio,
  • ryż długoziarnisty – basmati lub jaśminowy.

Ponadto stosuje się także klasyfikację ze względu na stopień oczyszczenia i przetworzenia. Taki podział wygląda następująco:

  • ryż brązowy – nie ma plew i zarodka, jednakże posiada okrywę, która nadaje mu ciemniejszego koloru,
  • ryż biały – tzw. polerowany, który nie posiada plew, zarodka i okrywy,
  • ryż paraboliczny – prócz braku plew, zarodka, okrywy, jego ziarna są termalnie preparowane, suszone i szlifowane (posiada żółtą barwę).

Przepyszne przepisy na potrawy z ryżem

Jeśli jesteś fanem ryżu, cenisz go za smak, ale także wartości odżywcze, koniecznie musisz sprawdzić nasze cztery wyjątkowe przepisy, a oto one:

Życzymy Wam smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *