Amarantus

Zadajesz sobie pytanie, czy amarantus to roślina, na którą warto zwrócić uwagę? Zacznijmy może od tego, że amarantus określa się również szarłatem. Niektórzy mogą powiedzieć, że nazewnictwo nie jest szczególnie istotne, ale rzeczywistość przedstawia się inaczej.
Jakby nie patrzeć, nietrudno o nieporozumienia.

Co do pozostałych spraw, pora skupić się na właściwościach.

Amarantus właściwości

Jeśli chodzi o właściwości, amarantus przydaje się w naprawdę różnych okolicznościach. Nawiasem mówiąc, to nie przypadek, że mówi się o roślinie XXI wieku.
Trzeba też od razu podkreślić, że właściwości można podzielić na odżywcze i zdrowotne.

Odnośnie do szczegółów – potrzebujesz żelaza? Jeśli spojrzy się na roślinę pod kątem żelaza, amarantus nie ma sobie równych.
Zresztą wystarczy skupić się na szpinaku czy pszenicy – amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza.

Skoro żelazo za nami, wypada odnotować, że roślina jest niezwykle cennym źródłem białka (białka niezawierającego glutenu). Co by nie mówić, o właściwościach można mówić naprawdę długo.

Aczkolwiek warto jeszcze coś dodać, oto niektóre zalety amarantusa:

  • Pomoc dla systemu odpornościowego,
  • Wsparcie podczas leczenia stanu zapalnego i alergii,
  • Wsparcie podczas leczenia schorzeń układu krążenia, jak również różnych nowotworów,
  • Poprawa pracy przewodu pokarmowego,
  • Przeciwdziałanie chorobom zależnym od diet,
  • Spowolnienie procesów starzenia.

Co sądzisz na temat tego wszystkiego? Wydaje się, że trudno o powód do narzekań.

Jak gotować amarantus?

Pora skupić się na gotowaniu amarantusa – sprawa wydaje się stosunkowo prosta, ale wyjaśnienie nie zaszkodzi.
W końcu nie wszystko da się przewidzieć, nie ma chyba co do tego żadnych wątpliwości.

  1. Ziarna amarantusa należy zalać wcześniej posoloną wodą, chodzi o doprowadzenie do wrzenia. Odnośnie do proporcji – 1/2 szklanki to amarantus, 3/4 szklanki wody i odrobina soli.
  2. Ziarna amarantusa gotuje się na małym ogniu, gotowanie powinno trwać przez około 20 minut.
    Musisz też wiedzieć, że ziarna trzeba gotować pod przykryciem.

Można również powiedzieć, że najlepiej poczekać aż cała woda zostanie wchłonięta i amarantus będzie miękki.

Co to jest amarantus ekspandowany?

Niewykluczone, że dane było Ci usłyszeć o amarantusie ekspandowanym. Bez względu na to, czy do tego doszło, czas na jedno pytanie – czy wiesz, czym jest amarantus ekspandowany? Jeśli nie znasz odpowiedzi na to pytanie, czytaj dalej.

Odpowiedzią jest prawidłowe zdefiniowanie ekspandowania – przechodząc od razu do sedna – ekspandowanie to rodzaj obróbki ciśnieniowo-temperaturowej (oczywiście obróbka ta dotyczy ziaren zbóż).
Co do konkretów, na pewno trzeba mieć na uwadze przepuszczanie nasion między wysoką a niską temperaturą. Ponadto istotne jest też to, że nasiona przepuszcza się pod dużym ciśnieniem.

Zastanawiasz się nad tym, jak ta sytuacja wpływa na nasiona? Najkrócej rzecz ujmując, dochodzi do zwiększenia objętości. Warto też zaznaczyć, że ekspandowany amarantus jest po prostu pyszny (amarantus sprawdza się na śniadanie lub przekąskę).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *